Можна працювати в церковні свята

Можна працювати в церковні свята

Не так давно було Благовіщення. А скоро – Великдень. Багато сільські мешканці постійно цікавляться: можна працювати в церковні свята? На селі, особливо навесні і восени, сильно багато роботи і на городі, і дворах. Тим паче що до церковних святах відноситься і недільний день протягом усього року. Щоб відповісти на питання, як працювати, якщо не працювати, і в які конкретно церковні свята, спробую узагальнити всю інформацію з цього приводу: що я чув і читав особисто, що чув від наших священиків, чув від людей, постійно прогулюються в храм.

Звідки пішла, з яких пір забороняється трудитися в церковні свята?

Четверта заповідь Божа говорить:

«Пам'ятай день суботній, їжаку святити його: шість днів роби, і сотвориша в їх вся справи твоя, в день же сьомий, субота, Господу Богу твоєму».

Цією заповіддю Господь Бог велить трудитися протягом шести днів і займатися підходящими справами, до яких покликаний був, а сьомий день присвячувати на служіння Йому і на святі справи. До угодним Йому справах відносяться: турбота про спасіння власної душі, молитва у храмі Божому і вдома, дослідження Слова Божого, просвітництво розуму і серця корисними релігійними знаннями, благочестиві релігійні бесіди, допомога бідним, відвідування хворих і ув'язнених в темниці, розраду скорботних й інші справи милосердя.

У Старому Завіті святкувалася субота. У Новозавітне час, у який ми проживаємо, субота в 1-і століття християнства змінилася воскресіння.

Щотижневе усунення від звичайних занять дає можливість людині зібрати свої думки, оновити свої фізичні і духовні сили, осмислити мета власних праць і вообщем власного земного існування. Робота потрібна, але принциповою справою є порятунок душі.

Порушують четверту заповідь не тільки лише ті, хто працюють в неділю, та й ті, які лінуються працювати в будні дні і ухиляються від власних зобов'язань, так як заповідь каже: «Шість днів працюй». Порушують четверту заповідь і ті, які, хоча не працюють в неділю, та й Богу не присвячують донині, а проводять його в одних забавах, віддаються розгулу і жодних надмірностей.

Під недільним днем необхідно мати на увазі не тільки лише воскресіння, та й інші свята і пости, встановлені Церквою.

Дуже ретельно про це і про інших заповідях Божих написано на веб-сайті 10zapovedei.ru.

Практичне застосування 4-й заповіді

Ми ж торкаємося практичного впровадження цієї заповіді в наш час для сільської місцевості, для людей, зайнятих землеробством (самим великодушним заняттям за свідченням Старого Завіту).

Отже, розберемо на реальному прикладі питання про те, як ставитися до роботи в церковні свята.

Знайомий селянин, Олег, уже викладав власний особистий досвід на цьому веб-сайті, після ради з нашими місцевими священиками чинить так:

За величезним святам (перелік нижче) і недільні дні в його господарстві ніхто не працює.

Але … якщо була остання необхідність, наприклад, посіви пшениці дуже стрімко поїдала якась черепашка, то робота по хімобробки йшла і в свята, важливий був щогодини.

Звідси випливає одне загальноприйняте правило: якщо є робота по дому, по містечку, яку можна відкласти, то її краще відкласти і виконати після церковного свята. Наприклад, пофарбувати паркан, поколоти дрова, викопати колодязь і т.д. День-два нічого не вирішать, і совість буде чиста, і вийде все пізніше в найкращому вигляді.

Але … можна колоти дрова, якщо дрова закінчилися і необхідно протопити піч у хаті, щоб родина не промерзла. Те ж саме і з пранням. Якщо, приміром, немає чистих речей для малюків і для чоловіка, то можна і необхідно прати. Також з прасуванням. А годувати сім'ю і домашніх вихованців? Теж можна і необхідно. Навіть на Великдень.

Є до всього потрібно підходити з міркуванням: потрібно дивитися за обставинами. Якщо взяти православні монастирі, де є в господарстві худобини, то їх так само підгодовують і доять навіть по величезних церковним святам. І тут немає ніякого протиріччя.

Нерідко люди працюють на виробництві, у дворі і город залишаються тільки вихідні. Іншого часу просто немає. А наприклад, строки посадки всіх городніх культур вже йдуть. Багато людей в нашій місцевості в даному випадку поступають так: починають роботу тоді, коли відходить недільна служба, або, принаймні, з обіду недільного (урочистого) дня.

Ще побачено, не тільки лише мною, та й багатьма людьми, на церковний свято так і «розпирає» зробити якусь роботу, яку тихо можна перенести на інший день. Це справжнє спокусу.

І ще можна навести величезну кількість прикладів, коли робота на церковні свята нічим непоганим не закінчується. Бували навіть трагічні випадки.

Деякі скажуть, а коли ж працювати, якщо за церковним календарем суцільні свята?

Далеченько все не так. Величезних свят не так багато – 12. Решта – це зазвичай деньки пам'яті Святих і деньки шанування ікон Королеви Небесної. У ці деньки можна працювати.

Але є на Русі і особливо шановані святі, або престольні свята храмів. Для тієї місцевості в цьому випадку це деньок покровителя цього населеного пт. У цих випадках за бажанням можна утриматися від роботи.

Отже, найголовніше християнський свято – Світле Воскресіння Христове, зване Святий Великоднем. Це перехідний свято, випадає на різні дати в кожному році.

Далі. Величезні (дванадесяті) свята. Дати наведені за новим стилем.

1. Різдво Пресвятої Богородиці – 21 вересень

2. Воздвиження Хреста Господнього – 27 вересень

3. Введення в храм Пресвятої Богородиці – 4 грудня

4. Різдво Христове – 7 січня

5. Хрещення Господнє (Богоявлення) – 19 січня

6. Стрітення Господнє – 15 лютий

7. Благовіщення (ангельське сповіщення Пресвятій Діві Марії про втілення від Неї Сина Божого) – 7 квітня

8. Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя) – в останню неділю перед Великоднем

9. Вознесіння Господнє – у сороковий день після Великодня.

10. Зішестя Святого Духа на апостолів (П'ятидесятниця, або деньок Святої Трійці) – в п'ятдесятий день після Пасхи (перехідний свято)

11. Преображення Господнє – 19 серпень

12. Успіння Божої Мами – 28 серпень

Слід побачити, що свято Святої Трійці завжди випадає на неділю. Відразу слідом у пн, святкується День Святого Духа – теж великий свято. Працювати без останньої необхідності не потрібно.

Інші більш шановні свята

Обрізання Господнє (Новий рік за старим стилем) – 14 січень

Покров Божої Мами – 14 жовтень

Ікони Казанської Божої Мами – 4 листопада

Різдво Іоанна Хрестителя – 7 липня

Усікновення глави Іоанна Хрестителя – 11 вересень

Святих первоверховних апостолів Петра і Павла – 12 липень

Святого апостола Іоанна Богослова – 21 травня і 9 жовтня

Святителя Чудотворця Миколая – 22 травня і 19 грудня

Наведу універсальну рекомендацію, якщо ви не розумієте як вчинити з роботою в Урочистий (недільний) день. Запитайте у вашого священика, і як він благословить, так і чиніть. В даному випадку він всю відповідальність бере на себе. Тільки перед тим, як йти до священика, твердо вирішите собі, що точно підете його порадою.

Чим зайнятися в церковні святкові дні?

По-1-х, по можливості, відвідати богослужіння.

По-2-х, можна приділити час близьким людям, яким через щоденної роботи не вистачає нашій турботи і уваги. Наприклад, погуляти з дітками, виїхати з ними на природу, на риболовлю і т.д.. Можна відвідати старих батьків або просто старих знайомих, або кого-небудь у поліклініці.

В-3-х, можна почитати або подивитися по DVD (або по вебу) що-небудь корисне.

І природно, ніхто не забороняє зібратися всією родиною, з друзями, знайомими, посидіти за святковим столом і випити чого-небудь спиртного. Природно, в міру.

готуємо сад до зими

Джерело: gradostroitel.com.ua


MAXCACHE: 0.49MB/0.00161 sec